Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
D vitamin hiány képes leírás - D-vitamin.tlap.hu
részletek »

D vitamin hiány - D-vitamin.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: dvitamin.tlap.hu » D vitamin hiány
Keresés
Találatok száma - 11 db
D-vitamin hiány

D-vitamin hiány

D-vitamin-hiány esetén a vér kalcium- és foszfát-szintje csökken, mert ezeknek az ásványi anyagoknak a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin. A vérben levő kalcium mennyiségét növelő mellékpajzsmirigy-hormon szintje megemelkedik, ahogy a szervezet ellensúlyozni próbálja a D-vitamin hiányát. Mivel nem áll rendelkezésre elég kalcium és foszfát a csontok épségének fenntartásához, D-vitamin-hiány esetén a rendellenes csontszerkezet alakulhat ki, melyet gyermekekben angolkórnak (rachitisznek), felnőttekben csontlágyulásnak (oszteomalacia) neveznek.

D-vitamin hiány kockázatos

D-vitamin hiány kockázatos

A terhesség alatti D-vitaminszint meghatározó a gyermek csontjainak fejlődése szempontjából, de egyes kutatások szerint, még az előrehaladottabb életkorban jelentkező csontritkulásban is szerepe lehet. A D-vitamin-hiányban szenvedő kismamák gyakran kisebb súlyú babát hoznak a világra - állítják azok a kanadai kutatók, akik 279 egészséges terhes nőt kísértek figyelemmel az anyai D-vitaminszint és az újszülött súlyát illetően. Jelentős eltéréseket ugyan nem figyeltek meg - csak kis súlykülönbség mutatkozott a babák között - mégis figyelmeztettek a vitaminhiány veszélyeire.

D-vitamin hiány Magyarországon

D-vitamin hiány Magyarországon

Budapesten az egész évi hatékony ultraibolya-B sugárzás több mint 95%-a a márciustól októberig terjedő időszakban mérhető, tehát a november-februári időszak feltehetően akkor sem nyújtana elég mennyiségű ultraibolya sugárzást, ha ennek érvényesülését egyébként nem akadályozná az ebben az időszakban jellemző és elkerülhetetlen zárt ruházkodás és kevesebb szabadban tartózkodás.

Testépítés, Body building magazin hírek
6 lépés az önfegyelem megtartásához a fitness célok elérése érdekében
6 lépés az önfegyelem megtartásához a... A rendszeres sport, a határaink túllépése, a kalóriabevitel figyelemmel követése és a helyes étkezés - ez mind fegyelmet igényel. Azonban nem mindenki képes kontrollálni döntéseit és sokan a gyenge akaraterejükre hivatkoznak. Hogyan érjük el a megfelelő önfegyelmet, hogy folyamatosan haladhassunk a fitness céljaink felé vezető úton? Próbáld ki ezt a 6 egyszerű...
8 tipp az edzés utáni regenerációhoz
8 tipp az edzés utáni regenerációhoz A pihenés és a regenerálódás minden edzésterv nélkülözhetetlen része. Az...
8 tanács a sportos kerek fenék kidolgozásához
8 tanács a sportos kerek fenék... A feszes fenékért bizony meg kell dolgozni, és mi most eláruljuk a formás popsi...
D-vitamin hiány veszélyei

D-vitamin hiány veszélyei

A legtöbb ember tisztában van vele, hogy a D vitamin az erős csontokért szükséges. Most kiderül, hogy ez a tápanyag, vagyis inkább a hiánya, szerepet játszhat az asztma, rák, depresszió, szívbetegség, diabétesz kialakulásában, és még a súlygyarapodásban is. Megtudhatod, hogy miért lehet a D vitamin az egyike a legfontosabb tápanyagainknak az egészség kelléktáradban, ki veszélyeztetett a hiányától, és mik a legbiztonságosabb módjai, hogy D vitaminhoz juss.

D-vitamin hiány: az angol kórtól a depresszióig

D-vitamin hiány: az angol kórtól a depresszióig

D-vitamin hiány: az angolkórtól a depresszióig - Komoly felzúdulást keltett Nagy-Britanniában egy bírósági döntés, amelynek értelmében szabadon távozhatott egy házaspár, amelyet négy hónapos csecsemőjük meggyilkolásával vádoltak.

D-vitamin-hiány növelheti az influenza esélyét

D-vitamin-hiány növelheti az influenza esélyét

A D-vitamin és a légúti fertőzések kialakulásának kapcsolatát vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmány szerint azok a személyek, akiknek vérében a legalacsonyabb vitaminszinteket mérték, jelentősen nagyobb számban lettek náthásak vagy influenzásak. Még nagyobb volt a fertőzések veszélye azoknál, akik valamely krónikus légúti megbetegedésben, például asztmában vagy tüdőtágulatban szenvedtek.

Előzzük meg a téli D-vitamin-hiányt

Előzzük meg a téli D-vitamin-hiányt

A tanulmányt kísérő sajtóközleményben a kutatók külön is hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a téli hónapok közeledtével - és ebben az évszakban végig - különösen fontos a D-vitamin megfelelő mennyiségben történő pótlása. A vitamin egyes kutatók szerint segíthet például az influenza megelőzésében is, ami az új influenza-járvány miatt még a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bírhat

Kóros D-vitaminhiány: az angolkór

Kóros D-vitaminhiány: az angolkór

A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban. Azt vették észre, hogy a gyermekek jelentős részénél a csecsemőkor előrehaladásával különböző csont deformitások alakultak ki: görbe lábak, karok, puha koponyacsont stb. Később rájöttek arra, hogy ennek az egyik oka az, hogy a gyerekek nem kaptak megfelelő mennyiségű napfényt.

Légúti fertőzések a vitamin hiánynak következtében

Légúti fertőzések a vitamin hiánynak következtében

Az újszülöttek D-vitamin szintje előrejelzi a kisgyerekkorban előforduló légúti fertőzések kockázatát, de az asztma kifejlődésének kockázatával nem függ össze - állapították meg amerikai kutatók. A tanulmányban 922 újszülött köldökvérének D-vitaminszintjét vizsgálták.

Hirdetés
Megfázás és influenza

Megfázás és influenza

A D-vitamin a tonhalkonzervben, müzlifélékben, tejben és gyümölcslevekben található meg, továbbá a szervezet napfény hatására maga is képes D-vitamint előállítani. Kalciumot beépítő és csonterősítő hatása régóta jól ismert, de nemrég kiderült, hogy a vastagbélrák és a szklerózis multiplex megelőzésében is szerepet játszik.

Szívrohamot okozhat a D-vitamin hiánya

Szívrohamot okozhat a D-vitamin hiánya

A D-vitamin - amely a legújabb kutatások szerint egyes tumorok növekedését is gátolja - szintje könnyen befolyásolható: többek között a Nap UV-sugárzása az, ami a vegyületet aktiválja - magyarázta a szakértő. Fontos tehát - véli az intenzív-terápiás szakorvos -, hogy tartózkodjunk a napon. Ez különösen a téli időszakban fontos, amikor súlyosbodik a depresszió, amely szintén összefüggésbe hozható a D-vitaminhiánnyal.

Tuti menü