Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
D vitamin tudásbázis képes leírás - D-vitamin.tlap.hu
részletek »

D vitamin tudásbázis - D-vitamin.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: dvitamin.tlap.hu » D vitamin tudásbázis
Keresés
Találatok száma - 10 db
A D-vitamin

A D-vitamin

D vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében és úgy tűnik, gyulladás csökkentő és immunmoduláns hatással is rendelkezik. Az immunmoduláció az immunreakciók befolyásolása. Immunhiányos állapotban az immunrendszer serkentése. Szervátültetés után pl. a szerv kilökődéséért felelős immunválasz visszaszorítása. Autoimmun betegségben a kóros immunválasz gyengítése (immunszuppresszió). Fertőző betegségek megelőzésében a kórokozók elleni védettség kialakítása (immunizálás).

D-vitamin és a szívbetegségek

D-vitamin és a szívbetegségek

Egy friss amerikai kutatás eredménye a D-vitamin és a szívbetegségek közötti genetikai kapcsolat lehetőségére mutat rá. A kutatás megállapította, hogy kétszer annyi olyan magas vérnyomásos betegnek van veleszületett szívelégtelensége, akiknél egy genetikai mutáció a szervezet D-vitamin aktivációját csökkenti, mint akiknél ilyen genetikai rendellenesség nincs jelen.

D-vitamin tudásbázis

D-vitamin tudásbázis

D vitamin szinten tartása a fentiek elkerülése miatt rendkívül fontos. A D-vitamin szintünk feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszer fajták, mint a tőkehal máj, az olajos halak, tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), egyéb tejtermékek (vaj, sajt), tojás, és a napozás (UV-B sugárzás). Zsírban oldódó vitaminként szervezetünk képes tartalékolni, de a fokozatos feltöltésről nem árt gondoskodni. Általánosságban sajnos nagyon kevés d vitamin előállításához szükséges ételt tudunk magunkhoz venni, ezért nagyrészt csak UV-B (napozás) hatására termelődik szervezetünkben.

Testépítés, Body building magazin hírek
6 lépés az önfegyelem megtartásához a fitness célok elérése érdekében
6 lépés az önfegyelem megtartásához a... A rendszeres sport, a határaink túllépése, a kalóriabevitel figyelemmel követése és a helyes étkezés - ez mind fegyelmet igényel. Azonban nem mindenki képes kontrollálni döntéseit és sokan a gyenge akaraterejükre hivatkoznak. Hogyan érjük el a megfelelő önfegyelmet, hogy folyamatosan haladhassunk a fitness céljaink felé vezető úton? Próbáld ki ezt a 6 egyszerű...
8 tipp az edzés utáni regenerációhoz
8 tipp az edzés utáni regenerációhoz A pihenés és a regenerálódás minden edzésterv nélkülözhetetlen része. Az...
8 tanács a sportos kerek fenék kidolgozásához
8 tanács a sportos kerek fenék... A feszes fenékért bizony meg kell dolgozni, és mi most eláruljuk a formás popsi...
Diabétesz és a D vitamin

Diabétesz és a D vitamin

Míg Finnországban évente 100 000 gyermek közül 43-at diagnosztizáltak cukorbetegnek, addig Görögországban 6-ot, Japánban és Kínában pedig 3-at. (Szardínia szigete kivétel, az itt élőknek valamiért fokozott kockázata van a cukorbetegségre). A kockázatkülönbség tehát több mint tízszeres. A fiatalkori cukorbetegség gyakoriságában mutatkozó észak-dél különbség egyértelműen a napsütéses órák számával és a területet ért összes UV energiával függ össze. Mivel a D3 vitamin a nap hatására szintetizálódik a bőrben, a kutatások a fiatalkori cukorbetegség és a D vitamin kapcsolatát kezdték vizsgálni. A vizsgálatok azt mutatják, hogy minimum napi 2000 NE (Nemzetközi Egység) D vitamin 90 százalékkal csökkenti az ITC kialakulásának kockázatát.

Kétszáznál több gén működését befolyásolja a D-vitamin

Kétszáznál több gén működését befolyásolja a D-vitamin

A D-vitamin kétszáznál több gén működését befolyásolja, köztük olyanokét, amelyek a rák vagy az autoimmun betegségek kialakulásával függenek össze - állapította meg egy brit és kanadai szakemberekből álló kutatócsoport.

Kulcsszerepben a D-vitamin

Kulcsszerepben a D-vitamin

Kulcsszerepet játszik a D-vitamin a védekezőképesség aktiválásában. mikor idegen anyagot észlelnek a T-sejtek a szervezetben, akkor egyfajta D-vitamint kereső rendszert, vagyis a vitaminra fogékony »antennákat« fejlesztenek ki magukban. Ez mutatja meg a szervezetnek, hogy a sejtnek szüksége van a vitaminra, amelynek hiányában a sejtaktiváció elmarad. Ha a T-sejtek nem találnak elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, nem kezdenek el működni - magyarázta Geisler.

Mindent amit a D-vitaminról tudni kell

Mindent amit a D-vitaminról tudni kell

A D-vitamin hiányának és egyes agresszív betegségek közti kapcsolatnak a lehetőségét vizsgálták. A méréseik eredménye megdöbbentő. A mellrák kockázata 75%-al nő meg elégtelen D-vitamin ellátottság esetén. Annak valószínűsége, hogy a daganat átterjed más testrészekre is 50%-ban a D-vitamin vérben mért szintjétől függött. Nem kellene jobban megvizsgálnunk ezt az ingyenesen beszerezhető vitamint?

Napfényvitamin

Napfényvitamin

Szeretnél elkerülni néhány komolyabb egészségügyi problémát? Barátkozz a napfénnyel, és figyelj oda, mit eszel! A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin fontos szerepet játszik a csontok egészség megőrzésében, mivel lassítja a csontritkulást. Vizsgálati adatok azonban arra utalnak, hogy ennél jóval többre képes: erősíti az immunrendszert, álmatlanság-, illetve feszültségellenes hatása van, továbbá megelőzheti a rák bizonyos fajtáinak kialakulását.

Szendi Gábor: D-vitamin és a rák

Szendi Gábor: D-vitamin és a rák

Mióta hatásos népegészségügyi kampányok keretében óvják a lakosságot a túlzott napozástól, háromszorosára nőtt a napfénynek tulajdonított bőrrák -elsősorban a melanoma- eredetű halálozás. A napfény-kerülést ajánló kampányok meglehet, alábecsülték a napfény-függő biológiai folyamatokat, melyek láthatólag védelmet nyújtanak a rák ellen. A meghökkentőnek ható gondolat nem légből kapott: az utóbbi 15 év intenzív kutatásai azt jelzik, hogy a D vitaminhiánynak meghatározó szerepe van a különféle rákok kialakulásában, s megfordítva: a D vitamin véd a rákkal szemben, s rákbetegeknél lassítja a daganatok fejlődését.

Hirdetés
Új napi ajánlás a D-vitamin fogyasztására

Új napi ajánlás a D-vitamin fogyasztására

Egy fél évszázados tévedést korrigált 2010 november 30-án az Amerikai Tudományos Akadémia Gyógyszertudományi Intézete (IOM). A D-vitamin napi javasolt beviteli értékét (RDA%)háromszorosára emelte fel. Az eddigi 200NE helyett mától a 600NE fogyasztását javasolják minden egészséges amerikai és kanadai embernek, 1-70 éves kor között. 71 éves kor felett 800NE, egy éves kor alatti újszülötteknek pedig 400NE napi e-vitamin fogyasztása javasolt. Ezek az értékek lényegesen magasabbak, mint az eddig ajánlott és gyakran engedélyezett értékek. Felnőttek esetében a háromszorosa, de gyerekek esetén is a duplája.

Tuti menü